9-Binnen de lijntjes

Farhat kwam bij mij langs om Nederlands te praten. Want ook al is hij nu begonnen aan de Mbo- 4-opleiding én loopt hij stage waardoor hij de taal véél vaker spreekt, gericht oefenen is toch anders. Hij appte dat hij voor de deur stond maar bleek bij de buren in de voortuin te staan.

Egels?
Zo kwamen we op tuinonderhoud. Ik vertelde dat laatst een kennis van mijn vriend, na een blik op de achtertuin, had opgemerkt dat ‘de tuinman zeker nog moest langskomen’. Veel Nederlanders vinden een nette tuin belangrijk, zo vertelde ik mijn taalmaatje, maar Haiko en ik houden niet zo van aangeharkt. En gevallen bladeren laten liggen is bovendien goed voor de natuur, voegde ik toe. Weet je dat we hier van de zomer een egel zagen? ‘O, die zie ik ook veel’, reageerde Farhat, ‘ze vallen nu uit de boom.’
Ik keek hem stomverbaasd aan. ‘Wat valt er uit de boom?’. ‘E-igels’, zei-‘ie. Het grappige was dat in mijn hoofd een beeld van een kastanje in de schil opkwam. Ik vroeg hem de ‘eigel’ te beschrijven en het bleek hier om de eikel te gaan. Ik tekende snel een egel en een eikel en we begrepen elkaar weer.

Figuurlijk
Ik vroeg of Farhat de uitdrukking ‘binnen de lijntjes kleuren’ kende, waarop hij vroeg ‘Figuurlijk?’ (wauw). Na mijn uitleg praatten we over de Nederlandse cultuur van ‘doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’. Ik merkte dat ik deze zegswijze wilde gaan uitleggen met behulp van de uitdrukking ‘je eigen stempel ergens op drukken’ en dacht: wat zit het Nederlands toch barstensvol beeldspraak! Dat valt me anders eigenlijk nooit zo op. Maar wees maar eens glashelder zonder terug te grijpen op een metafoor…
Voordat we afscheid namen zei Jamal ‘Wat ik nog wil vragen: hoe ziet een agenda eruit?’ Na wat verwarring bleek dat hij voor het vak Burgerschap een agenda moet opstellen. ‘Je begint altijd met welkom, dan mededelingen en dan wat je wilt bespreken met een nummering erbij…’, geef ik aan. Farhat zegt dat hij het begrijpt.
‘Maak jij de agenda maar voor de volgende keer’, riep ik. ‘Doe ik!’, kreeg ik terug.