Vrij werk

vrij werk

Inspiratie is overal! Scroll verder voor allerlei creaties die ontsproten uit een thema, de beperkingen van tekst of materiaal of een gebeurtenis.

Coming Out Day

Op 6 oktoberis het Coming Out Day: de dag voor de acceptatie van mensen met een andere seksuele geaardheid of genderidentiteit. Het ministerie voor Volksgezondheid richtte zich in 2020 vooral op ouders van tieners. Want kinderen die zich ‘anders’ voelen willen juist wel graag met hun ouders praten. Al vinden ze zo’n gesprek lastig omdat hun ouders te weinig kennis hebben van de begrippen uit de LBHTIQ+-wereld.

De eerste schets (links) maakte ik voor het boek ‘Het mooiste dat je kunt worden is jezelf’ van Schiedams LEF. Er staan tien illustraties van mij in. Lees hier meer over het boek.

Coming out dag 2020_Jikke_Kuiper
Coming out day 2019_Jikke_Kuiper

I.M. Aart Staartjes

Op 12 januari 2020 overleed Aart Staartjes. Ik merkte dat het me erg raakte. Met weemoed dacht ik terug aan het bandje van J.J. de Bom, voorheen de kindervriend, dat wij vroeger grijs hebben gedraaid. De liedteksten –of wat ik me daar nog van herinnerde!- inspireerden mij enorm. Daarom maakte ik in de week na de sterfdag van Aart Staartjes dagelijks een illustratie als eerbetoon aan hem.

Klik op de afbeelding voor de andere illustraties!

Kat in bad

Wij hebben thuis een zacht kussen in de vorm van een kattenkap. Soms zit ze stilletjes op de bank.
Maar soms beleeft Cutycat allerlei avonturen! Zo gaat ze in bad, viert ze feest, regent nat en ontdekt een vliegend tapijt! Bekijk ze allemaal op Instagram bij #cutycatswisdom.

Ben je benieuwd naar de andere catventures? Klik dan op de tekening van Cutycat!

Taalplaatje

Sinds januari 2020 ben ik vol overgave taalmaatje van Jamal, een Koerdische vluchteling die zijn Nederlands graag verder wil ontwikkelen. Onze gesprekken inspireren me tot illustraties en blogs.

Knuffeltijger

Slapend konijn met tijgerknuffel_Jikke_Kuiper

De woorden konijn, tijger en slaap triggerden me meteen. Ik dacht van te voren dat ik een slapende tijger met een knuffelkonijn zou maken maar het werd dit duinkonijntje. Leve alle inspiratie van de tekenchallenges op Instagram zoals Inktober, Wandertober en Pinktober. Ze zorgen ervoor dat ik dagelijks teken, met soms verrassende uitkomsten dus!

Boekenbus

Ik lees ontzettend graag. Zo’n 3 boeken per week verslind ik met gemak. Dus ik ben ster-lid van de bieb en raakte lichtelijk in paniek toen deze sloot bij de eerste lockdown in 2020. De buurtbiebjes zijn gelukkig talrijk waar ik woon, zo bleek, en stilden mijn leeshonger. Toen de tweede lockdown werd aangekondig stond ik drie kwartier in de rij voor de bibliotheek om genoeg in te slaan!

Boekenbus
In het gebouw zit een brievenbus voor boeken maar die bleek kaduuk. In de eerste week van 2021 zat ik tegen 12 gelezen boeken aan te kijken en mailde de bieb. Gelukkig was de boekenbus gerepareerd en zo vertrok ik op de fiets, beladen met leesvoer.

P.S.: dat ‘Day 5’ is omdat dit de vijfde reflectieve illustratie is van januari 2021. Mijn doel is om elke januaridag een illustratie te maken over wat me bezighoudt. Mijn inspiratie voor deze uitdaging komt van de creatieve stimulator (?) Karen Abend met haar #HappyNewYearChallenge.

 

Vrouw met veel boeken op fiets_illustratie Jikke Kuiper

Rioolrat

Een illustrator van wereldklasse is Quentin Blake die onder meer Matilda en de GVR een gezicht gaf. Ik vind het ongelooflijk inspirerend hoe hij met alleen grijstonen een sfeer neerzet. Ik dat nog niet zo vaak gedaan maar deze rioolrat mag wel op mijn website. Lekker morsig!

Simultaanschaken

Ik kreeg de vraag om een illustratie te maken over een workshop simultaan schaken. Zonder enige kennis van zaken kwam er een beeld op van twee schaakstukken aan de start… Wat ik leuk vond om te doen bij deze plaat, is vanuit een zwarte ondergrond beginnen. Het heeft wel iets krachtigs om je palet enorm te beperken!