Vrij werk

vrij werk

Inspiratie is overal! Scroll verder voor allerlei creaties die ontsproten uit een thema, de beperkingen van tekst of materiaal of een gebeurtenis.

Coming Out Day

Op 6 oktoberis het Coming Out Day: de dag voor de acceptatie van mensen met een andere seksuele geaardheid of genderidentiteit. Het ministerie voor Volksgezondheid richtte zich in 2020 vooral op ouders van tieners. Want kinderen die zich ‘anders’ voelen willen juist wel graag met hun ouders praten. Al vinden ze zo’n gesprek lastig omdat hun ouders te weinig kennis hebben van de begrippen uit de LBHTIQ+-wereld.

De schets links maakte ik voor het boek ‘Het mooiste dat je kunt worden is jezelf’ van Schiedams LEF. Er staan tien illustraties van mij in. In november is het boek verkrijgbaar. Lees hier meer over het boek.

Coming out dag 2020_Jikke_Kuiper
Coming out day 2019_Jikke_Kuiper

I.M. Aart Staartjes

Op 12 januari 2020 overleed Aart Staartjes. Ik merkte dat het me erg raakte. Met weemoed dacht ik terug aan het bandje van J.J. de Bom, voorheen de kindervriend, dat wij vroeger grijs hebben gedraaid. De liedteksten –of wat ik me daar nog van herinnerde!- inspireerden mij enorm. Daarom maakte ik in de week na de sterfdag van Aart Staartjes dagelijks een illustratie als eerbetoon aan hem.

Klik op de afbeelding voor de andere illustraties!

Kat in bad

Wij hebben thuis een zacht kussen in de vorm van een kattenkap. Soms zit ze stilletjes op de bank.
Maar soms beleeft Cutycat allerlei avonturen! Zo gaat ze in bad, viert ze feest, regent nat en ontdekt een vliegend tapijt!

Ben je benieuwd naar de andere catventures? Klik dan op de tekening van Cutycat in bad!

Taalplaatje

Sinds januari 2020 ben ik vol overgave taalmaatje van Jamal, een Koerdische vluchteling die zijn Nederlands graag verder wil ontwikkelen. Onze gesprekken inspireren me tot illustraties en blogs.

Knuffeltijger

Slapend konijn met tijgerknuffel_Jikke_Kuiper

De woorden konijn, tijger en slaap triggerden me meteen. Ik dacht van te voren dat ik een slapende tijger met een knuffelkonijn zou maken maar het werd dit duinkonijntje. Leve alle inspiratie van de tekenchallenges op Instagram zoals Inktober, Wandertober en Pinktober. Ze zorgen ervoor dat ik dagelijks teken, met soms verrassende uitkomsten dus!

Monster moppenboek

Soms zorgt het materiaal dat je gebruikt voor een andere stijl. Voor deze illustratie had ik zin om met een fijn pennetje en ecoline te werken. Doordat de punt van de pen zo dun was, tekende ik vanzelf puntiger, subtieler dan anders. Ik krijg er een Japanse vibe bij.

Rioolrat

Een illustrator van wereldklasse is Quentin Blake die onder meer Matilda en de GVR een gezicht gaf. Ik vind het ongelooflijk inspirerend hoe hij met alleen grijstonen een sfeer neerzet. Ik dat nog niet zo vaak gedaan maar deze rioolrat mag wel op mijn website. Lekker morsig!

Simultaanschaken

Ik kreeg de vraag om een illustratie te maken over een workshop simultaan schaken. Zonder enige kennis van zaken kwam er een beeld op van twee schaakstukken aan de start… Wat ik leuk vond om te doen bij deze plaat, is vanuit een zwarte ondergrond beginnen. Het heeft wel iets krachtigs om je palet enorm te beperken!