8-Meervoud

We appen we best vaak, mijn taalmaatje en ik. Hij schroomt niet mij allerlei taalkwesties voor te leggen via WhatsApp; leuk want zo blijven we tussen de afspraken in, in contact met elkaar. Zo vroeg hij mij hoe ik het gehad had, IN het eilandje. Ik stuurde een fotocollage van ons verblijf OP Terschelling. ‘Wat mooie foto’s!’, was Farhats reactie. Dank, en het is ‘wat EEN mooie foto’s’, gaf ik terug. ‘Maar het is meervoud!’, aldus Farhat. Tsja… Ik liet weten dat het een uitroep is, een kreet en dat je dan toch het lidwoord ‘een’ gebruikt.
Daar merk ik trouwens echt vooruitgang in. Toen we van de week een rondje liepen door het parkje in onze buurt, gebruikte hij bijna elke keer het bijpassende lidwoord. Nog best nadrukkelijk maar ‘een’ spreekt Farhat nu wel uit zonder dat het klinkt als 1. Echt bevredigend als je ‘lessen’ aanslaan!
En hoe ik het doet valt bij mijn taalmaatje in smaak, gelukkig. Hij noemde bijvoorbeeld het tijdstip van het intakegesprek met het centrum voor (taal)vrijwilligers ‘Een oer’ en ik liet hem dat woord een paar keer goed uitspreken.

Het oer U
‘Ik vind het zo fijn dat je mij corrigeert! Nu weet ik dat het UUR is, anders zou ik dat fout blijven doen!’. Farhat merkt ook tijdens het appen wel eens op: ‘Als je mijn zinnen niet verbetert, ga ik er vanuit dat ik het goed doe.’ Dus ik tik wat af op mijn mobiel.
We oefenden het intakegesprek want dat leek mij nuttig. ‘Wat wil jij het allerliefste van je tweede taalcoach?’, vroeg ik. ‘Ik wil het liefst een taalcoach die gepensioneerd apotheker is. Want dat is handig voor mijn opleiding en ik denk dat iemand die niet werkt, veel tijd heeft. Ik moet gewoon veel meer met Nederlanders praten!’
We zochten een bankje dat niet zo populair is bij de buurtganzen en gingen voorzichtig zitten. ‘Veel vogelspoep hier!’. ‘Vogelpoep is het’. ‘Maar het is van meerdere vogels!’. Ik lachte en zei dat hij gelijk had. Maar dat het in het Nederlands toch vogelpoep heet. Thuis zag ik nieuw appje van Farhat: ‘Ondanks onze afspraak kort was, hadden een we een gezellige gesprek gehad.’ Foutloos? Nee. Maar juist? Ja!