Storytelling visuals

Deze illustraties laten een mogelijke toekomst zien, verbeelden een fantasiewereld of mentale reis. Na een gesprek met de opdrachtgever over wat deze voor zich ziet, vat ik het besprokene in een schets. Desgewenst maak ik de illustratie later nog wat gedetailleerd of strakker. Dit zie je terug in de illustraties voor ouderen en Pablo’s wereld.

Een speeltuin voor iedereen

Samenspeelbelofte_Jikke_Kuiper

De eerste indruk is ‘spelen’. Maar als je wat langer kijkt, dan zie je het divers gebruik van de speeltuin. Precies wat we wilden.

‘We vroegen Jikke om een illustratie van een toegankelijke speeltuin. Dus ook voor (groot-)ouders en voor kinderen met een beperking en/of chronische ziekte.

De illustratie staat in de Rotterdamse Lokale Agenda Toegankelijkheid. En hij is gebruikt voor het officiële ondertekenmoment van het Rotterdamse Samenspeelakkoord.

De samenwerking met Jikke heb ik als zeer prettig ervaren. Jikke bracht pro-actief suggesties in en dat heeft resultaat verbeterd.’

Mirjam de Leeuwe, programma Rotterdam Onbeperkt gemeente Rotterdam 2021

Illustraties over senioren

 Een brainstormsessie over een aantrekkelijke plek voor senioren verbeelden kan prima ‘op afstand’. Ik kreeg de opbrengst in tekst gemaild. In drie tekenrondes stond de plaat. De tevreden opdrachtgever kreeg ook alle losse ‘scènes’ zodat ze die apart kan gebruiken. Bijvoobreeld in een PowerPoint maar ook direct in een mail.

Opdrachtgever: Désirée van Dijk, programma Langer Thuis 2020

Aantrekkelijke plek voor Rotterdamse senioren_JikkeKuiper

Wat een leuke ervaring om met Jikke te werken!

Achtergrond en gebruik illustratie: Hoe wonen ouderen straks langer thuis in Rotterdam? Er zijn verschillende scenario’s denkbaar en ik mocht deze verbeelden. De tekeningen stimuleerden discussie in de werkgroepen en illustreerden het actieprogramma.

Opdrachtgever: Sanne Nout programma Langer Thuis 2017

Lees op deze pagina meer over de samenwerking.

Ecospeelhuis

Het Ecospeelhuis; klinkt leuk maar hoe moet ik dat voor me zien? Met plezier verbeeldde ik dit initiatief voor een duurzame knutselbouwplaats voor kinderen. Opdrachtgever Monique van Dalen van het Ecospeelhuis/­de duurzame werkplaats, gebruikte mijn impressies van het Ecospelhuis in de subsidiaanvraag, op de website en kaartjes.

Pablo in Jordia

Ons zoontje werd onlangs vier, een start van een nieuwe fase.

We lieten zijn babytijd echt achter ons. Het leek ons daarom leuk om een aantal typische interesses, uitspraken en voorkeuren vast te leggen in beeld. Jikke was meteen enthousiast over dit idee. Op basis van tekst en foto’s ging zij aan de slag. Ze maakte een creatieve illustratie van de belevingswereld van onze kleine man. Wij én hij zijn er erg blij mee en de plaat hangt nu prachtig ingelijst op zijn kamer. We hebben ook de digitale versie nu dus we hebben hem voor het leven. Een mooie herinnering voor hem en voor ons.

Familie Lemmens

Zintuigenwandeling

Een Rotterdams gebaar. Luisteren lukt beter als je slecht ziet. Net als de trein onder je voeten voelen op station Blaak. En wat ik ook rook in de markthal, het was geen Rotterdamsche Oude!
Vorige week maakte ik twee buitengewone wandelingen door Rotterdam. De eerste met verschillende brillen op die een visuele beperking en blindheid simuleerden. Wat een eye-opener! Fijn om in de oase van het Blaakse Bos bescherming te ervaren tegen de directe kakofonie van de stad. Ook prettig: als iemand die je vertrouwt, je stevig bij de arm neemt als je alleen licht en donker ziet –wat ik best rustgevend vond, trouwens-. Mijn andere zintuigen stonden op scherp met de simulatiebrillen op.

Tijdens de tweede wandeling begeleidden twee dove vrouwen de groep door de stad. Ze namen ons mee in de cultuur en geschiedenis van dove mensen in Rotterdam. Fascinerend! Ik leerde een paar gebaren zoals het gebaar in de tekening. Het betekent ‘Rotterdam’ en stelt de boeg van een schip voor.

Dank: Elvera van Leeuwen, Kachiri van Zwam, Gera Vonk-Huisjes van stichting Oren en ogen tekort/Mikxs. Hiervan gaat mijn idealistische hart sneller kloppen!