Aanbevelingen

Adviseur Anders werken_Jikke_Kuiper

Mijn hersenspinsel om een rol binnen onze organisatie uit te beelden, vertaalde Jikke in no time in een prachtige praatplaat.

Deze praatplaat helpt mij om het gesprek binnen de organisatie te voeren over de verbinding tussen digitalisering en mens, en hoe je de organisatie ondersteunt/adviseert in het #anderswerken. De combinatie van haar communicatie- en tekenskills zorgden voor een prachtig resultaat.

Christa Bouwens, adviseur Anders werken
Rubriek: storytelling visuals

Voor Kleutersprongen 2.0 waren we op zoek naar aansprekende illustraties, die de praktische aanpak van het nieuwe boek zouden onderstrepen.

We vielen meteen voor de tekening die Jikke maakte van Nora, leerkracht van groep 1-2 en de ‘hoofdpersoon’ van het boek. In nauw overleg met de auteurs maakte Jikke acht illustraties, waarin juf Nora in haar klas tot leven kwam. Jikke was zeer betrokken en zette zich volledig in om tot het beste resultaat te komen. Zo is het een praktisch, uitnodigend boek geworden.
Samenwerken met Jikke betekende: prettige communicatie, goede planning, grote betrokkenheid en geweldige illustraties! Een volgende keer gaan we graag weer met haar aan de slag.

Tamara Wally (auteur) en Liesbeth Delgijer (uitgever), CED-Groep
Rubriek: boeken

Juf in klasse-restaurant

Welzijnsorganisatie Haarlem Effect heeft een breed aanbod van activiteiten die bijdragen aan het welzijn van kwetsbare Haarlemmers.

Ik wilde graag beelden om dit tastbaar te maken. Dus toen ik een workshop zou geven die het werk van Haarlem Effect illustreerde, vroeg ik Jikke om een beeldverslag te maken. De voorbeeldtekeningen die ze vooraf stuurde waren helder en doeltreffend. De communicatie over de opdrachtomschrijving en de afspraken verliep goed en vlot. De workshop ging over een samenwerkingsproject tussen ggz en welzijn en Jikke pakte de materie met enthousiasme en inhoudelijke vakkundigheid op. Met mooie, leuke en rake tekeningen tot gevolg. Fijne samenwerking met mooi resultaat!

Marieke Heijne, coördinator Haarlem Effect
Rubriek: Sneltekenen

Voor de methode Nu Niet Zwanger wilden wij in Rotterdam graag illustraties.

Om het hulpverleners makkelijker te maken om het gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie aan te gaan met hun kwetsbare cliënten. Maar ook om de cliënten te helpen hierover te praten én de informatie te onthouden. Wij waren direct enthousiast over de kleurrijke, vrolijke tekeningen van Jikke. Handig: ze kon het gevraagde op diverse manieren verbeelden.
Jikke is zeer positief, betrokken, duikt in de materie en is zeer creatief. Daarbij is ze proactief en denkt ze zeer actief mee. Hierdoor lag het tempo hoog.
We hebben nu prachtige illustraties in een handzaam pakket. In 2021 zijn er landelijk 800 praatplaat-pakketten in gebruik!

Meike van ’t Hof, projectleider Nu Niet Zwanger
GGD, Rotterdam-Rijnmond
Rubriek: Instrument gespreksmethode

Transgenderkind komt trap af

Jikke had precies de stijl die wij zochten voor ons boek "Het mooiste dat je kunt worden is jezelf".

Het boek bevat ervaringsverhalen van jonge transgenders en hun ouders en Haar illustraties zijn zo sprankelend en to the point dat zij een lach op ons gezicht toverden. Voor het boek gaf zij ook goede tips, zoals werken in de teksten met citaten die eruit springen. We zijn haar dankbaar voor de fijne samenwerking en kunnen haar van harte aanbevelen. Ze is zeer professioneel en een vakkundige illustrator.

Sandy Kardolus en Carolien Kruijs, Stichting Schiedams LEF
Rubriek: cartoons

Kinderfeestjes met een verhaal is een heerlijk vrolijk boek!

Prachtig geïllustreerd en heel mooi vormgegeven en daardoor heel aantrekkelijk. Als je het boek ziet en openslaat krijg je meteen zin in een feestje!

Bertine van Spijk, redacteur & educatief auteur voor onder meer Letters en Spetters

Project: Kinderfeestjes met een verhaal

Wat een leuke ervaring om met Jikke te werken!

Voor een inhoudelijk stuk was ik op zoek naar illustraties die de inhoud dekten en tot de verbeelding spraken. Jikke maakte er een feestje van en vond snel precies de toon (maar dan in beeld) om het verhaal te vertalen. Met humor, eigenaarschap, doortastendheid en snelheid kreeg ik binnen een week precies de afbeeldingen die ik had gehoopt. Daarnaast is Jikke een goede opdrachtnemer: helder, zakelijk, stipt en met veel plezier.

Sanne Nout, programmasecretaris Langer thuis, gemeente Rotterdam
Rubriek: Storytelling visuals

Ik organiseerde een conferentie over jongerenhuisvesting en wilde de menselijke kant van dit onderwerp belichten.

Daarom vroeg ik Jikke om illustraties te maken en dat had het gewenste effect: haar tekeningen riepen meteen gevoel op en leidden tot reacties. Daarbij ontwierp zij ook een supermooi en simpel logo voor de communicatie over de conferentie. Het logo gaf een herkenbaar en professioneel gezicht aan de bijeenkomst.
De samenwerking heb ik als erg prettig ervaren! Jikke was meteen enthousiast over het idee van illustreren tijdens de conferentie, en kwam ook zelf met ideeën en initiatieven. Ze gaf daarbij duidelijk aan wat ze van ons verwachtte, bijvoorbeeld dat er op de middag zelf wel echt iets met de illustraties gedaan moest worden. Dat hielp ons ook weer extra om iets moois uit de illustraties te halen. Ze raakten duidelijk de mensen over wie de illustraties gingen. Daarnaast gaven de tekeningen de wethouder een beeld van hoe de conferentie was geweest. Jikkes inzet was dus geslaagd!

Dana Theewis, team Zorg & Maatschappelijke Opvang van de gemeente Rotterdam
Rubriek: Beeldmerken

Het was heerlijk samenwerken met Jikke, het waren tekensessies vol bruisend enthousiasme en interessante gesprekken!

En het resultaat mag er zijn: een mooi getekend ‘spiekbriefje’ (soort praatplaat maar dan anders) en een set lastige thema’s rond schulden en armoede gevat in treffende illustraties. Jikke werkt snel en flexibel en communiceert helder en hartelijk. Gecombineerd met haar creatieve ideeën en het plezier waarmee ze werkt, kijk ik al uit naar het volgende project!

Silke van Alphen, Projectleider Mobility Mentoring en Stress-sensitieve dienstverlening (2018)
Project: Beeldbrug zelfredzaamheid Instrument gespreksmethode

Voor de communicatie over een conferentie over mentale gezondheid leek het mij enig om jouw illustraties in te zetten in plaats van de geijkte foto’s.

Ik had het idee dat je frisse icoontjes en plaatjes zou maken. Had nog niet veel van je gezien dus t was ook een verrassing om eens als optie te doen. Heel prettig was het dat Jikke gelijk enthousiast ging door vragen naar de precieze bedoeling van mijn evenement en de communicatie erom heen. Na goed doorvragen had ze een juist beeld en kwam zij met hele gave ideeën om het onderwerp ‘depressie’ heel levendig te illustreren. Ze kwam met meer dan ik gevraagd en gehoopt had! Voor het evenement en t hele uitnodigingstraject, kreeg ik 5 heel bruikbare illustraties. Een ervan werd ons beeldmerk dat overal terug te zien was in zowel de interne als externe communicatie uitingen.De illustraties zijn speels, oorspronkelijk en doordacht. Mijn voorbereidingsteam was net zo enthousiast als ik over de tekeningen van Jikke!

Anneth van Manen, Adviseur communicatie, gemeente Rotterdam
Project: Conferentie mentale gezondheid, Beeldmerken

Contact

Wil je ook graag illustraties van mijn hand? Neem dan contact met me op.