Aanbevelingen

Raak en sympathiek, Jikkes spontane eerbetoon aan de bieb in de vorm van een illustratie. Zijzelf én haar werk zijn het wat mij betreft ook.

En meteen een visitekaartje, want daarna vroegen we haar om haar ervaringen als taalmaatje in woord en beeld voor de Bibliotheek Zuid-Kennemerland op papier te zetten. De ‘blogs van een taalmaatje‘ geven een mooi inkijkje in hoe het is om Nederlands te leren en in ons land te wonen en werken.

Jikke én haar werk zijn het wat mij betreft ook: raak en sympathiek. Ze is iemand die zich (nog!) kan verwonderen over de wereld. En volgens mij in werkelijk alles inspiratie vindt. Je ziet de ideetjes gewoon opborrelen als je met haar praat. Enthousiasme, een heel eigen stijl en iemand die ook met je meedenkt over hoe de illustraties het beste tot hun recht komen.

Minka Mertens, communicatieadviseur, Bibliotheek Zuid-Kennemerland
Rubriek: vrij werk

Lees maar lang en gelukkig_Jikke_Kuiper
Alle karakters voor BiG door Jikke Kuiper

De tekeningen van Jikke geven ons project een eigen gezicht en karakter.

Na een leuk gesprek waarin ik onze wensen heb aangegeven, wist Jikke er al snel passende figuren bij te maken die helemaal in die lijn lagen. Het was een prettige samenwerking waarin Jikke echt iets voor ons heeft kunnen beTekenen.”

Elvera van Leeuwen, eigenaar stichting Oren en Ogen tekort
We werkten samen voor Beeld in Geluid: een geweldig idealistisch initiatief dat kunst toegankelijk maakt voor mensen die niet (goed) kunnen zien.


Rubriek: storytelling visuals

Voor Kleutersprongen 2.0 waren we op zoek naar aansprekende illustraties, die de praktische aanpak van het nieuwe boek zouden onderstrepen.

We vielen meteen voor de tekening die Jikke maakte van Nora, leerkracht van groep 1-2 en de ‘hoofdpersoon’ van het boek. In nauw overleg met de auteurs maakte Jikke acht illustraties, waarin juf Nora in haar klas tot leven kwam. Jikke was zeer betrokken en zette zich volledig in om tot het beste resultaat te komen. Zo is het een praktisch, uitnodigend boek geworden.
Samenwerken met Jikke betekende: prettige communicatie, goede planning, grote betrokkenheid en geweldige illustraties! Een volgende keer gaan we graag weer met haar aan de slag.

Tamara Wally (auteur) en Liesbeth Delgijer (uitgever), CED-Groep
Rubriek: boeken

Juf in klasse-restaurant

Voor de methode Nu Niet Zwanger wilden wij in Rotterdam graag illustraties.

Om het hulpverleners makkelijker te maken om het gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie aan te gaan met hun kwetsbare cliënten. Maar ook om de cliënten te helpen hierover te praten én de informatie te onthouden. Wij waren direct enthousiast over de kleurrijke, vrolijke tekeningen van Jikke. Handig: ze kon het gevraagde op diverse manieren verbeelden.
Jikke is zeer positief, betrokken, duikt in de materie en is zeer creatief. Daarbij is ze proactief en denkt ze zeer actief mee. Hierdoor lag het tempo hoog.
We hebben nu prachtige illustraties in een handzaam pakket. In 2021 zijn er landelijk 800 praatplaat-pakketten in gebruik!

Meike van ’t Hof, projectleider Nu Niet Zwanger
GGD, Rotterdam-Rijnmond
Rubriek: Instrument gespreksmethode

Nu Niet Zwanger_situatie_Jikke Kuiper
Transgenderkind komt trap af

Jikke had precies de stijl die wij zochten voor ons boek "Het mooiste dat je kunt worden is jezelf".

Het boek bevat ervaringsverhalen van jonge transgenders en hun ouders en Haar illustraties zijn zo sprankelend en to the point dat zij een lach op ons gezicht toverden. Voor het boek gaf zij ook goede tips, zoals werken in de teksten met citaten die eruit springen. We zijn haar dankbaar voor de fijne samenwerking en kunnen haar van harte aanbevelen. Ze is zeer professioneel en een vakkundige illustrator.

Sandy Kardolus en Carolien Kruijs, Stichting Schiedams LEF
Rubriek: cartoons

Kinderfeestjes met een verhaal is een heerlijk vrolijk boek!

Prachtig geïllustreerd en heel mooi vormgegeven en daardoor heel aantrekkelijk. Als je het boek ziet en openslaat krijg je meteen zin in een feestje!

Bertine van Spijk, redacteur & educatief auteur voor onder meer Letters en Spetters

Project: Kinderfeestjes met een verhaal

Wat een leuke ervaring om met Jikke te werken!

Voor een inhoudelijk stuk was ik op zoek naar illustraties die de inhoud dekten en tot de verbeelding spraken. Jikke maakte er een feestje van en vond snel precies de toon (maar dan in beeld) om het verhaal te vertalen. Met humor, eigenaarschap, doortastendheid en snelheid kreeg ik binnen een week precies de afbeeldingen die ik had gehoopt. Daarnaast is Jikke een goede opdrachtnemer: helder, zakelijk, stipt en met veel plezier.

Sanne Nout, programmasecretaris Langer thuis, gemeente Rotterdam
Rubriek: Storytelling visuals

Het was heerlijk samenwerken met Jikke, het waren tekensessies vol bruisend enthousiasme en interessante gesprekken!

En het resultaat mag er zijn: een mooi getekend ‘spiekbriefje’ (soort praatplaat maar dan anders) en een set lastige thema’s rond schulden en armoede gevat in treffende illustraties. Jikke werkt snel en flexibel en communiceert helder en hartelijk. Gecombineerd met haar creatieve ideeën en het plezier waarmee ze werkt, kijk ik al uit naar het volgende project!

Silke van Alphen, Projectleider Mobility Mentoring en Stress-sensitieve dienstverlening (2018)
Project: Beeldbrug zelfredzaamheid Instrument gespreksmethode

Voor de communicatie over een conferentie over mentale gezondheid leek het mij enig om jouw illustraties in te zetten in plaats van de geijkte foto’s.

Ik had het idee dat je frisse icoontjes en plaatjes zou maken. Had nog niet veel van je gezien dus t was ook een verrassing om eens als optie te doen. Heel prettig was het dat Jikke gelijk enthousiast ging door vragen naar de precieze bedoeling van mijn evenement en de communicatie erom heen. Na goed doorvragen had ze een juist beeld en kwam zij met hele gave ideeën om het onderwerp ‘depressie’ heel levendig te illustreren. Ze kwam met meer dan ik gevraagd en gehoopt had! Voor het evenement en t hele uitnodigingstraject, kreeg ik 5 heel bruikbare illustraties. Een ervan werd ons beeldmerk dat overal terug te zien was in zowel de interne als externe communicatie uitingen.De illustraties zijn speels, oorspronkelijk en doordacht. Mijn voorbereidingsteam was net zo enthousiast als ik over de tekeningen van Jikke!

Anneth van Manen, Adviseur communicatie, gemeente Rotterdam
Project: Conferentie mentale gezondheid, Beeldmerken

Contact

Wil je ook graag illustraties van mijn hand? Neem dan contact met me op.