Praatplaten Nu niet zwanger

Nu Niet Zwanger_situatie_Jikke Kuiper

Praatplaten maken gesprek over intieme onderwerpen makkelijker. Ruim 1250 pakketten met Nu Niet Zwanger- voorlichtingsmateriaal met 80 illustraties van mij zijn verspreid aan hulpverleners. Eerst in alleen in Rotterdam en daarna landelijk door kenniscentrum seksualiteit Rutgers.

De tekeningen zijn gevat in 24 uitnodigende praatplaten met bijbehorende vragenkaarten, informatie over de gespreksmethodiek Nu Niet Zwanger en een werkinstructie.

Aanbeveling

Voor het project Nu Niet Zwanger Rotterdam wilde het projectteam Nu Niet Zwanger graag een handboek met illustraties.

Om het hulpverleners makkelijker te maken om het gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie aan te gaan met hun kwetsbare cliënten. Maar ook om de cliënten te helpen hierover te praten én de informatie te onthouden. Wij waren direct enthousiast over de kleurrijke, vrolijke tekeningen van Jikke. Handig: ze kon het gevraagde op diverse manieren verbeelden. Jikke is zeer positief, betrokken, duikt in de materie en is zeer creatief. Daarbij is ze proactief en denkt ze zeer actief mee. Hierdoor lag het tempo hoog.

Meike van ’t Hof, projectleider Nu Niet Zwanger
GGD, Rotterdam

Blog NNZ

SUPERTROTS! Gisterenavond werd voorlichtingsmateriaal met 80 illustraties van mijn hand officieel uitgereikt aan de Rotterdamse wethouder Judith Bokhove. En de landelijke Rutgersstichting is ook erg enthousiast!

Dit had ik niet kunnen bevroeden toen ik in april 2018 JA zei op de vraag om illustraties te maken. Het leek me wel bij uitstek iets voor mij: speelse tekeningen om een lastig gesprek makkelijker te maken. In dit geval voor hulpverleners over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie met kwetsbare cliënten.
Mooi was dat we hen bij elke stap om reactie hebben gevraagd. Ik heb genoten van het gesprek over mijn illustraties met een jonge vrouw met een licht verstandelijke beperking.

Het is de kers op de taart als je merkt dat het werkt! Want ik ben geen hulpverlener en vond het dus best spannend. Maar door de tekeningen kwamen de onderwerpen op een heel natuurlijke manier ter sprake.
De uitkomst na anderhalf jaar is een prachtig pakket met 24 uitnodigende praatplaten met bijbehorende vragenkaarten, informatie over de gespreksmethodiek Nu Niet Zwanger en een werkinstructie.

Dit project is onderdeel van rubriek instrument gespreksmethode.