Sneltekenen ter plekke

Zo snel als een haas maak ik soms ter plekke illustraties van grappige gebeurtenissen of opmerkelijke uitspraken. Ik noem het aanTekeningen maken. Ik teken digitaal op locatie maar let op: ik maak de illustraties later in alle rust presentabel.

5 minuten-pitches illustreren

Organisaties die kwetsbare jongeren op weg helpen in hun leven kregen 5 minu­ten de tijd om een pitch te houden over hun aanbod. Ik vatte in die tijd de essentie in een kleurrijke lijntekening. De illustraties zijn tijdens het netwerken erna in een carrousel op een beeld­scherm getoond. Ook zijn ze in een document met alle contactgegevens per organisatie verwerkt. Zo kregen de deelnemers weer direct een beeld bij het aanbod. Opdrachtgever: Maartje Doesburg projectleider trajecten Jongerenloket gemeente Rotterdam.

Hackathon Rotterdam onbeperkt

Mensen met allerlei beperkingen brainstormden tijdens een ‘hackathon’ met elkaar over hoe de stad ook voor hen toegankelijk kan worden. Ik maakte aanTekeningen tijdens een discussie met een dove deelnemer. Helder werd dat beelden voor haar en andere dove mensen zó belangrijk zijn.

De dove vrouw gebruikt mijn tekening sindsdien als avatar op Instagram.
Mijn illustraties van workshops werden tijdens het netwerkdeel van het programma getoond aan alle bezoekers. Ik heb een blinde deelneemster verteld wat ik had getekend zodat zij er ook een beeld kreeg van de workshop waar ze niet bij was. 

Opdrachtgever: projectteam Rotterdam Onbeperkt.

Wapperdag

Muziektolken en Wapperdag. Ik had er nog nooit van gehoord maar kon er wel iets be*tekenen! Tijdens deze feestelijke dag voor doven, slechthorenden en horenden in Rotterdam, wapperden heel wat handen. En daar maakte ik speelse illustraties van. Erg leuk en dankbaar werk in opdracht van stichting Swedoro.
De illustratie laat mijn 2 minuten­schetsen van de expressieve Rosanna Demkes @Tolkroos zien.

Opdrachtgever: stichting Swedoro.

Psssssst

Pssstttt… Wat vind jij eigenlijk van mijn site :-)? Laat het me weten via mail, Instagram, LinkedIn of bel en je krijgt niet alleen mijn dank maar ook een cadeautje!

Welkom bij Haarlem Effect

Welzijnsorganisatie Haarlem Effect heeft een breed aanbod van activiteiten die bijdragen aan het welzijn van kwetsbare Haarlemmers. Ik wilde graag beelden om dit tastbaar te maken.

Dus toen ik een workshop zou geven die het werk van Haarlem Effect illustreerde, vroeg ik Jikke om een beeldverslag te maken. De voorbeeldtekeningen die ze vooraf stuurde waren helder en doeltreffend. De communicatie over de opdrachtomschrijving en de afspraken verliep goed en vlot. De workshop ging over een samenwerkingsproject tussen ggz en welzijn en Jikke pakte de materie met enthousiasme en inhoudelijke vakkundigheid op. Met mooie, leuke en rake tekeningen tot gevolg. Fijne samenwerking met mooi resultaat!

De illustraties zijn gebruikt in een terugkoppeling aan de deelnemers van de workshop en aan presentaties over het aanbod. Ook deden ze dienst om een artikel op Facebook te illustreren.

Marieke Heijne, coördinator Haarlem Effect

Rotterdam inclusief

Ik illustreerde live bij een thema-overleg over mens- en arbeidsontwikkeling. Lekker snel, ik houd ervan! Dit is 2/6. Ik geniet van simpele lijnen, gekke coupes en diversiteit weergeven. Willen versus kunnen. Wanting versus being able to. Deze tekening kwam uit mijn Applepencil bij een thema-overleg over mens- en arbeidsontwikkeling. “Je kan wel willen vliegen maar als je geen vleugels hebt…”

'Flexibiliteit': dat was het eerste kenmerk van Jikke waarmee ik kennis maakte toen we elkaar spraken,

omdat ik op zoek was naar een tekenaar voor onze projectgroepsessies. Dit moest in een ‘hurry’ geregeld worden en niets was te gek voor Jikke. Vol enthousiasme is ze van start gegaan. Tijdens haar werk is ze een stille kracht en gaat volledig mee in de groepssessie. Haar creativiteit is tof en verrassend. 

Gerda van Ieperen – van Steenis, projectmanager Rotterdam Inclusief in 2018